
edistämiseksi. Digitaaliset kaksoset -hankkeessa vahvistetaan digitalisointia ja kestävyyttä kulttuurialalla: teknologiaa hyödyntämällä parannetaan kulttuurisisältöjen saavutettavuutta ja edistetään virtuaalista kulttuurimatkailua. Kuva: Gerd Altman/Pixapay.
Koronapandemia on kurittanut erityisen raskaasti taide-, kulttuuri- ja luovia (toimi)aloja. Konsulttiyhtiö EY:n vuonna 2021 laatimassa tutkimuksessa ”Eurooppaa jälleenrakentamassa: kulttuuriin ja luovuuteen perustuva talous ennen ja jälkeen koronan” huomioidaan, kuinka kulttuuri ja luovat alat ovat heti lentoliikenteen jälkeen pahiten koronasta kärsinyt toimiala. Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksessä puolestaan 93 prosenttia henkilövastaajista kertoi työtilaisuuksien ja toimeksiantojen vähentyneen tai peruuntuneen ja 88 prosenttia arvioi toimeentulonsa heikentyneen vuonna 2020.
Avuksi REACT
Tähän haasteeseen vastaamaan avautui keväällä runsas määrä REACT-hankerahoituksia, joissa huomioitiin erityisesti kulttuuri- ja luovat alat. Päähuomio näissä rahoituksissa kiinnittyy digitaalisten palveluiden kehittämiseen. Juuri digitaaliset palvelut myös OKM:n selvityksen kohderyhmä näki myönteisinä asioina pandemian ajasta. Lisäksi niiden kehittämisestä saadulla osaamisella nähdään positiivisia vaikutuksia tulevaisuudessa. Yleisöjen saavuttaminen ja ansaintamahdollisuudet vaativat kuitenkin uusia innovaatioita kulttuurialalle. Jatkossa toimijoilla on tarpeen olla valmiudet tarjota digitaalisia tuotteita myös akuutin koronavaiheen jälkeen.
Humakin kulttuurituotannon vahvuusala lähti aktiivisesti vastaamaan näihin REACT-hakuihin ja osaltaan vastaamaan myös luovien alojen kehittämisen haasteeseen. Menestys näissä hauissa oli erinomainen: kulttuurituotannon vahvuusala kymmenkertaisti hankesalkkunsa hankkeiden määrän. Lisäksi Humakin kulttuurituotannon hankkeista useat arvioitiin haun parhaaksi tai yhdeksi parhaista.

Digitaalisuus osaksi arkea
Yhteisinä nimittäjinä Humakin kulttuurituotannon hankkeissa ovat kulttuuri-, matkailu- ja luovan alan toimijoiden toimintaedellytysten kehittäminen, tuotteistaminen, tuotekehitys ja palvelumuotoilu sekä läpileikkaavana ajatuksena digitaalisen osaamisen lisääntyminen. Digitaaliset palveluratkaisut ja uudet toimintavalmiudet edistävät kulttuuri- ja taidealan kestävää kehitystä, digitalisaatiota sekä sopeutumista koronan jälkeiseen muutostilanteeseen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että erilaiset hybridimallit jäävät elämään. Toisaalta digitaalisia tuotteita voidaan hyödyntää myös fyysisten tuotteiden rinnalla.
Kesän ja alkusyksyn aikana on saatu myönteisiä hankerahoituspäätöksiä, ja syksyn 2021 toimintaa onkin leimannut useiden hankkeiden yhtäaikainen käynnistäminen. Yleisenä huomiona hankekentästä syyskaudella 2021 voi todeta sen, että samalle kohderyhmälle suuntautuville koulutushankkeille ovat saaneet rahoitusta myös lukuisat muut toimijat. Niinpä luovan alan toimijoilla on nyt runsaasti valinnan varaa maksuttomista koulutuksista ja valmennuksista samaan aikaan, kun kulttuuritoimialan ydintoiminnot alkavat pitkästä aikaa hiljalleen käynnistyä.
Teksti: Nina Luostarinen