Nuorisotyön Speakers’ Corner

Yksi Humakin nuorisotyön korona-ajan innovaatioista on virtuaalinen Nuorisotyön Speakers’ Corner -tapahtuma. Sen idea on, että nuorisoalan ammattilaiset pitävät 5–10 minuutin puheenvuoron nuorisotyöstä. Tapahtuma on live-tilaisuus, josta ei tule jälkeenpäin jaettavaa tallennetta. Tapahtuman saavuttaman suuren suosion vuoksi oli heti selvää, että tapahtumasta tulee vuosittainen. 

”Täällä Helsinki” – vuoden 2020 lähetyspaikkana Nuorisotiedon kirjasto 

Tilaisuuden teemaksi valikoitui ”osallisuus ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen”. Osa toteuttajista puhui Nuorisotiedon kirjastossa sijaitsevassa Pasilan studiossa. Tilaisuus tulkattiin suomalaiselle viittomakielelle. 

Puhujia oli laajalla kirjolla. Tutkijapuheenvuorot olivat 10 minuutin mittaisia, muuten mentiin viiden minuutin puheenvuoroissa. Erityistä ensimmäisen vuoden tapahtumassa oli osuus, jonka ajaksi lähetys siirtyi 20 minuutiksi Jyväskylän Veturitalleille. Siellä puhetta jatkettiin Humakin lehtori- ja opiskelijavetoisesti paikallisin puheenvuoroin. Tapahtumassa esiteltiin myös päivitetyt nuorisotyön eettiset pelisäännöt. 

Puhujia ja kommenttipuheenvuoroja oli eri toimijoista. Tilaisuus onnistuikin saamaan yhteisen asian äärelle alan korkeakouluttajat, seurakunnan, kunnallisen nuorisotyön, järjestöjä ja aluehallintoviraston – tutkijoita unohtamatta. Totesimme, että tämä on hyvä konsepti saada koolle paljon eri toimijoita kuormittamatta ihmisiä matkustamisella tai vaatimuksella olla paikalla koko tilaisuuden ajan. Tiiviit, napakat puheenvuorot toimivat erinomaisesti ja toivat esille nuorisotyön eri puolia teemaan liittyen. 

Utopioita, dystopioita ja palopuheita nuorisotyöstä Turun kampuksella 

Vuoden 2021 tilaisuuden lähetyspaikkana oli Humakin Turun kampus ja teemana ”nuorisotyön utopiat, dystopiat ja palopuheet”. Nuorisotyön eri toimijat eri puolilta Suomea pitivät napakoita puheenvuoroja nuorisotyön ideaalitilanteesta ja uhkakuvista sekä palopuheita nuorisotyön puolesta. Tilaisuudessa kuultiin niin alan tutkijoiden, kouluttajien, tekijöiden, virkahenkilöiden, opiskelijoiden kuin seniorien mielenkiintoisia ja ajankohtaisia puheenvuoroja. 

Moniammatillista yhteistyötä kulissien takana eetterissä koko nuorisoalan kirjo 

Speakers’ Corner järjestetään Humakin nuorisotyön opetushenkilöstön, viestinnän ja IT-hallinnon yhteistyönä. Yhdessä tekeminen lisää ymmärrystä toisten työstä ja toisten osaamisen arvostusta sekä vahvistaa humakilaisten yhteisöllisyyttä. 

Pohjimmiltaan tapahtumassa on kyse yhteisöllisyydestä laajemminkin. Speakers’ Corner kokoaa hetkeksi nuorisotyön eri tehtävissä työskentelevät pohtimaan moniäänisesti nuorisotyötä ja sen merkitystä. Samalla tehdään näkyväksi, miten monipuolista työtä nuorisotyö on ja miten valtavasti alalla on osaamista. 

Teksti: Sirpa Ali-Melkkilä, Tiina Heimo, Merja Kylmäkoski 

Last modified: 30.3.2022